top of page

Nerverotsblokade med kortison for å lindre smerter ved ryggprolaps. En tynn nål plasseres ved siden av nerven under røntgen gjennomlysning. 

Hva er nerverot blokade ?
 

Dr. Jarle Kjønigsen forklarer

Hva er symptomer på prolaps?

Prolaps kan gi Intense skarpe smerter i korsryggen med stråling til baken, ben og helt nedi foten. Hvor i benet man får smerte avhenger av hvor prolapset sitter i ryggen.Det vil kunne gi nummenhet i bena og noen ganger svakhet i muskulatur. Prolaps smerter er ofte økende når man sitter, ligger eller bøyer seg. I noen meget sjeldne tilfeller kan prolapset være så stort at det gir klem på alle nerver som passerer forbi. Pasienten vil da merke vissenhet i skrittet og rundt endetarmen og miste kontroll på vannlating og avføring. Da måpasienten øyeblikkelig tar kontakt med lege eller sykehus for akutt operasjon. 

Hvem kan få nerverotoblokade?

De fleste som får prolaps skal ikke opereres. Prolapset går i de fleste tilfeller over av seg selv men alle som har opplevd ryggprolpas vet at dette kan være veldig smertefullt. Ikke alle er klar over at det er mulig å gjøre en nerverotoblokade på pasienter med store prolaps smerter. 

En selektiv nerverotsblokade innebærer at man går eksakt inn mot den aktuelle nerveroten som er under klem og behandler denne med medikamenter. Det er en høyt spesialisert prosedyre som skal utføres av erfaren lege med høy kompetanse og riktig utstyr. Vi utfører nerverotsblokader i rtg gjennomlysning, med bruk av kontrastmiddel. Du trenger ikke narkose.

 

Når man setter en selektiv nerverotsblokade (TFESI) går man inn med en nål i røntgen gjennomlysning som plasseres eksakt hvor nerven er i klem. Det settes en blanding av kortison og lokalanestesi. Lokalbedøvelsen kan gi en umiddelbar, men forbigående smertelindring noen timer.

Den langvarige  effekten fra kortisonet kommer etter noen dager til uker. Kortisonethar også en skrumpende effekt på prolapser.  Vi setter ofte 2 blokader med noen ukers mellomrom for best effekt. Man kan ofte unngå en operasjon etter en vellykket nerverotsblokade. 

Inngrepet er relativ smertefritt og er ofte gjort på 30 min totalt. Selektiv nerverotblokade med dexamethason er en type behandling for prolaps i korsryggen som involverer å injisere en kombinasjon av lokalbedøvelse og et kortikosteroid (dexamethason) direkte inn i det aktuelle området i ryggen. Kortikosteroider er et kraftfullt antiinflammatorisk middel som kan redusere betennelse og smerter i ryggen. Lokalbedøvelse brukes for å numme området der injeksjonen gis og redusere smerter og ubehag ved injeksjonen. Rotblokade med dexamethason kan bidra til å redusere smerter og øke bevegeligheten i korsryggen hos personer med prolaps, men det kan også ha bivirkninger som hevelse, infeksjon eller blødning ved injeksjonsstedet.

Prosedyren medfører liten smerte og pasientene for ofte relativ rask smertelindring. 

Ta kontakt dersom du har spørsmål om denne behandlingen. 

Jarle_edited.png
bottom of page