top of page
Kirurger under operasjonen

PROLAPS

PROLAPS


Hva er ryggprolaps?

Mellomvirvelskiven lekker ut og forårsake trykk mot en eller flere nerven. Dette vil da gi smerter som stråler ut i et eller begge bena (isjias). 


Hvem får prolaps?

Prolaps kan oppstå i alle aldre, men er vanligst i befolkningen mellom 35 og 50 år.

Symptomer ved prolaps

  • Intenseskarpe smerter i korsryggen med stråling til baken, ben og helt nedi foten. Hvor i benet man får smerte avhenger av hvor prolapset sitter i ryggen.

  • Nummenhet i bena

  • Svakhet i bena

  • Økende plager når man sitter, ligger eller bøyer seg. 

I noen meget sjeldne tilfeller kan prolapset være så stort at det gir klem på alle nerver som passerer forbi. Pasienten vil da merke vissenhet i skrittet og rundt endetarmen og miste kontroll på vannlating og avføring. Da måpasienten øyeblikkelig tar kontakt med lege eller sykehus for akutt operasjon. 

Hvordan stilles diagnosen?

En MR undersøkelse av korsryggen er viktig for å kunne stille riktig diagnose og behandling. Vi har erfarne kirurger som har godt kjennskap til denne tilstanden og kan hjelpe deg til å finne fram til den riktige behandlingen. 


Konservativ behandling

Hos noen pasienter med lette og varierende plager kan smertestillende og betennelsesdempende medisiner kombinert med variert treningvære riktig. Dersom nervesmertene i benet vedvarer uten tegn til bedring utover 6 uker evurderer man operasjon.

Operasjon

Vi utfører alle operasjoner med såkalt kikkhullsteknikk (mikroskopisk teknikk). Kirurgen utfører operasjonen med bruk av mikroskop og spesielle instrumenter som gjør at det er tilstrekkelig med et operasjonssår på 2-4cm. Behandlingen går ut på å fjerne den delen av mellomvirvelskiven som trykker på nerven.

Dette er skånsomog effektiv metode som gir gode resultater. 

Behandlingen gjøres som dagkirurgi.

Resultat

Etter mikrokirurgi vil ryggen tåle like mye som tidligere. Du kan ha noe smerter i operasjonssåret de første dagene. Likeledes er det helt normalt at man kjenner seg litt stiv i ryggen i ukene etter operasjonen. 


Rundt 90 % av de pasientene som blir operert for prolaps blir enten helt kvitt eller delvis kvitt symptomene nervesmertene. Denne bedringen inntreffer hos de fleste raskt, men noen kan ha restplager i noen måneder. 

Rundt 10 % får tilbake prolaps på samme sted en eller annen gang i løpet av livet. Dersom plagene er vedvarende kan dette opereres og resultatene av en ny operasjon er gode. 


Komplikasjoner

Ved denne typen rygg operasjoner forekommer det komplikasjoner hos 2 – 3 % av pasientene.

De vanligste er:

  • Sårinfeksjoner  

  • Hull på ryggmargshinnen (duralekkasje) under operasjonen. Dette kan medføre at pasienten må holde sengen til neste dag. Det vanligste symptomet på duralekkasje er kraftig hodepine som oppstår når man er oppe og går. 

  • Nerveskade er meget sjelden komplikasjon og oppstår hos 1-3 prosent.

bottom of page